Vad gör en kiropraktor?

En kiropraktor behandlar framförallt kroppens leder och muskulatur. Leder kan förlora det normala rörelsemönstret, vilket i vardagligt tal kallas för en låsning. Låsningarna kan medför muskelspänningar och även ha en negativ påverkan på nervsystemet. Om en led inte kan röra sig optimalt påverkas även kroppens övriga leder i och med att mer rörlighet kan tvingas att tas ut på andra ställen än de tilltänkta. En kiropraktors målsättning är att behandla dessa inskränkta rörelser för att återfå en optimal funktion.

Läs mer:

Syftet med behandlingen är att återställa balansen i kroppen vilket ökar funktionen och lindrar smärta. Den kiropraktiska behandlingen återställer ledernas normala rörelse, hjälper musklerna att fungera och gör att nervsystemet aktiveras ordentligt.

Behandlingen sker alltid i samförstånd mellan kiropraktor och patient. Det är viktigt att du som patient är involverad i behandlingsprocessen och är medveten om vad som sker. Därför informeras du alltid om vad kiropraktorn gör, varför det sker och vad du själv kan göra för att påskynda läkningen. För att bibehålla god funktion och förebygga framtida problem utformas personliga program som t.ex. kan innehålla träning eller stretching efter just dina behov.

En kiropraktor använder sig vanligtvis av flera olika behandlingsformer. Den vanligaste är ledmanipulationer. Det är vid denna behandling som det karakteristiska knaket kan höras. Anledning till ljudet beror på en tryckutjämning i leden. Man kan jämföra det med att öppna en syltburk.

Nedan följer en lista på de olika behandlingsmetoder och dess tilltänkta effekt:

Ledmanipulationer – Syftar till att återställa full rörlighet i en led som inte rör sig optimalt

Triggerpunktsbehandling – Minskar spänningar och smärta i muskulaturen

Stretch – Ökar rörlighet och minskar smärta i muskulatur

Massage – Ökar blodcirkulation, smärtlindrande effekt

Hemövningar – Syftar till att återställa kroppens balans med enklare stretch- eller styrkeövningar samt förebygga framtida problem.